вторник, декември 30, 2008

Що е то - афилиейт маркетинг/affiliate marketing? Има ли почва у нас?

Първо, ще си позволя да се извиня за вчерашното си "отсъствие". Нямах физическата възможност да седна и подробно да опиша всичко, за да бъде по-лесно на тези, които тепърва се запознават с този тип печелене на пари.
Така, много от вас може би са се питали какво всъщност означава терминът афилиейт маркетинг, в какво се изразява, има ли почва в България, т.н. Естествено, има и такива, които никога не са го чували, но сега желаят да се запознаят с колкото е възможно повече подробности и ако условията ги удовлетворяват, да започнат свой "онлайн-бизнес". За да не звучат твърденията ми твърде необосновани и въздухарско изложени, сега ще се постарая по най-достъпния начин да обясня понятието affiliate marketing, както в точния му смисъл, така и в по-общия такъв.
Самото словосъетание идва от английски език, както повечето от вас се досещат. "Afiliate" (афилиейт) означава присъединявам се, ставам филиал на; филиал, а "marketing" си е търговия, маркетинг :). Името подсказва, че този тип печелене на пари е изцяло свързан с промотирането/предлагането на чужди стоки, т.е. вие създавате филиали (клонове) на дадена международна корпорация чрез изработката на уеб-страница, от която посетителите могат да закупят въпросния продукт.

Със сигурност ще се запитате: "Какво печеля аз в случая?". Веднага отговарям - при покупка на продукт от вашия сайт, вие печелите част от себестойноста на продадената стока (част от заплатената за нея сума) - комисион. Имате възможността да придобиете допълнителна печалба, ако чрез страницата ви и други хора (реферали/referrals) разберат за тази фирма, като съответно се регистрират и започнат промотирането на продуктите й. Комисионите варират и са различни при повечето така наречени афилиейт програми, затова възнамерявам да ги опиша подробно, по този начин осигурявайки ви възможността да изберете най-доходоносната и удобна на вас оферта, ако решите да се присъедините, разбира се.

Няма коментари:

Публикуване на коментар